Het bod, de optie en de wederzijdse koop- en verkoopbelofte (KVK-belofte).
Als een kandidaat-koper zijn/haar ideale woning gevonden heeft, zijn er verschillende mogelijkheden om de verbintenis t.o.v. de verkoper aan te gaan:
- Een bod uitbrengen
- Gebruik maken van een optie op een goed
- Een wederzijdse KVK-belofte doen
Meestal volgt na één van deze mogelijkheden het opstellen van de verkoopovereenkomst.
Het bod
Het is gebruikelijk dat de kandidaat-koper een bod uitbrengt op de woning en zelf een prijs voorstelt aan de verkoper. Bij het aanvaarden van dit bod komt, strikt juridisch gezien, de verkoop tot stand gezien een bod juridisch bindend is.
De verkoper kan ook een tegenbod doen als hij/zij niet akkoord is met het bod. Wanneer dit gebeurd vervalt het bod van de koper en ligt het bal weer in het kamp van de koper.
Een bod kan altijd beperkt worden in tijd.
De optie
Als je als koper nog niet 100% zeker bent kan je een optie vragen aan de eigenaar-verkoper.
In dit geval gaat het om een eenzijdige verbintenis van de verkoper om, binnen een bepaalde termijn, niet te verkopen aan iemand anders.
Valt de beslissing dat je binnen deze termijn wil kopen, dien je dit schriftelijk te laten weten aan de eigenaar-verkoper. Eenmaal de optie gelicht is, is de verkoop definitief.
Het is belangrijk dat de prijs, betalingstermijn en voorwaarden nauwkeurig in de optie zijn opgenomen.
De wederzijdse KVK-belofte
In tegenstelling tot de optie is de wederzijdse KVK-belofte een verbintenis tussen zowel koper als verkoper.
De effectieve aankoop en verkoop komt pas tot stand na het verlijden van de akte (wanneer één van de partijen de optie licht). Bij de KVK-belofte wordt er eigenlijk een plechtige overeenkomst gemaakt tussen beide partijen.
In Vlaanderen wordt er meestal een termijn van maximaal 4 maanden genomen na het tekenen van de wederzijdse KVK-belofte tot aan het verlijden van de notariële akte.